
I oktober 2021 ble det klart at Norge skal få en samtykkelov. Hvordan blir prosessen med å få den på plass?
Dette skjer på Stortinget:
Seks av ni landsdekkende politiske partier vil ha samtykkelov.
Les hva partiene mener om samtykkelov
Dette skal Regjeringen gjøre:
Regjeringen vil legge fram forslag til samtykkelov.
Straffelovrådet:
Straffelovrådet la i desember 2022 fra sin gjennomgang av Straffelovens kapittel om seksuallovbrudd i NOU 2022:21. Straffelovrådets gjennomgang er sendt nå på høring, og høringsfristen er satt til 13. april. Justis- og beredsskapsdepartementet skal deretter utarbeide et konkret lovforslag som skal legges fram for Stortinget.
Arbeidsutvalget i Samtykkealliansen har vurdert Straffelovrådets forslag, og konkluderer at det ikke er en samtykkebasert voldtektsbestemmelse som blir foreslått.
Lovprosessen:
Hvordan blir lover vedtatt i Norge?
Europarådet med ny rapport til Norge
I slutten av november 2022 fastslo et uavhengig ekspertorgan i Europarådet (Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence - Grevio) i sin evalueringsrapport at Norge bryter Istanbulkonvensjonen. Europarådets ekspertutvalg slår fast at konsekvensen av dagens lovgivning er at ikke alle former for seksuell vold er kriminalisert i Norge. Nå må Norge oppfylle sine konvensjonsforpliktelser, og følge anbefalingene til Grevio om å få på plass en samtykkebasert voldtektsbestemmelse snarest.